Perceptie vs. realiteit: waarom merken zichzelf vastzetten
Veel ondernemers denken dat hun strategie helder is. Je grootste blokkade in groei? Hoe je jezelf ziet.
Zondagochtend. Even geen ruis. Een moment om terug te kijken op de week en de rode draad te vinden tussen alle gesprekken, inzichten en strategische blinde vlekken.
En als er één patroon deze week naar voren kwam, was het dit: de grootste beperking in groei is niet de markt, niet de concurrentie, niet eens het budget – het is hoe je jezelf ziet.
Je denkt dat je jouw markt kent. Maar wat als dat niet zo is?
Dinsdag publiceerde ik een nieuwsbrief over hoe ondernemers hun markt verkeerd inschatten. Het raakte een snaar. De reacties stroomden binnen, variërend van "Ik voel dit zo!" tot "Ik ben zo schuldig aan deze denkfout."
Het meest opvallende? Het ging zelden over de markt zelf.
De échte reactie was: ik herken mezelf in deze blinde vlek.
→ Ondernemers die dachten dat hun positionering scherp was, maar die zich realiseerden dat ze exact klonken als hun concurrent.
→ Vrouwen die hun prijzen laag hielden, niet omdat de markt het eiste, maar omdat ze zichzelf eerst moesten ‘bewijzen’.
→ Bedrijven die groeikansen lieten liggen, omdat ze nog te veel vasthielden aan oude aannames.
Een van onze lezers Guido, deelde nav het artikel, een goed fragment van Mark Ritson over hoe belangrijk het is om naar jezelf te kijken door de ogen van je klant en dat echt kritisch te doen:
Wil je dieper duiken in waarom merken zichzelf klein houden? Je kunt het artikel hier teruglezen:
De strategische valkuil: weten waar je voor staat, maar toch afwijken
Een goed voorbeeld van hoe deze blinde vlek zich uit in de praktijk? Ondernemer 1. Ze heeft haar strategie kraakhelder. Haar jaarplan staat als een huis. Maar zodra grotere partijen zich beginnen te mengen, voelt ze de neiging om zich aan te passen. Ze is beïnvloedbaar. Niet omdat ze niet weet wat haar merk is, maar omdat ze bang is om ‘nee’ te zeggen.
Ze verliet haar eigen koers zonder het door te hebben.
Ze liet zich leiden door externe verwachtingen, in plaats van haar eigen strategie.
Ze was bezig met ‘pleasen’ in plaats van positioneren.
En dit gebeurt zó vaak. Vooral bij vrouwen. Zodra de grote namen aan tafel zitten, voelen we ons vereerd – en vergeten we kritisch te blijven.
Het inzicht voor jou? Groot denken betekent niet je merk verwateren. Strategische samenwerkingen werken alleen als ze je versterken, niet als je je merkpositie langzaam laat afbrokkelen.
Strategische groei begint bij helderheid
En toen was er een andere ondernemer. Zij en haar bestuur hebben een strategische sessie gedaan met ons en wist exact waar ze naartoe wilde. Maar iets bijzonders gebeurde: de helderheid van haar missie zorgde ervoor dat anderen haar automatisch begonnen te helpen.
Ik stuurde haar deze week acht (!) kansen door. Grote bedrijven, fundingmogelijkheden, samenwerkingen. Waarom? Omdat ze haar positionering zo scherp had, dat ik haar meteen kon koppelen aan de juiste netwerken.
Maar hier zit een cruciaal punt: zij vroeg er niet eens om.
→ Hoeveel kansen zijn er al om je heen, maar benut je niet omdat je niet helder genoeg bent in je positionering?
→ Hoeveel mensen zouden je kunnen doorverwijzen, als ze écht wisten waar je voor staat?
Mensen helpen je sneller als je hun werk niet moeilijk maakt.
Wil je dat anderen deuren voor je openen? Zorg dan dat ze direct zien welke jij nodig hebt.
Financiële autonomie begint bij positionering
Donderdag sprak ik op Harper’s Bazaar over financiële empowerment. Over waarom vrouwen (maar believe me veel merken in general) zichzelf zo anders positioneren in gesprekken over geld dan mannen. Maar in plaats van dat ik hier nu de strategische inzichten deel, laat ik je liever doorlezen naar het artikel waarin ik de kern van die avond uitdiep:
Om je alvast een glimp te geven van het gesprek, deel ik een case die me deze week trof:
Maureen, die worstelde met haar ticketprijs.
Ze had een wachtlijst voor haar event, maar durfde de prijs niet te verhogen. Waarom? Omdat ze zichzelf nog ‘moest bewijzen’.
We bespraken haar cijfers, haar publiek en haar waarde. Uiteindelijk nam ze de beslissing: de prijs ging omhoog.
De uitkomst? Haar derde verkoop ging dubbel zo snel.
We denken vaak dat geld een rationele beslissing is. Maar het begint bij perceptie. Hoe jij jezelf ziet, bepaalt hoe anderen jouw waarde inschatten.
De vraag die ik jou vandaag stel:
Waar hou jij jezelf tegen?
→ In je positionering?
→ In je prijsstrategie?
→ In hoe je naar groei kijkt?
Misschien zit je dichter bij je doorbraak dan je denkt. Maar alleen als je bereid bent te zien waar je jezelf nog klein houdt.
Ik ben benieuwd wat dit bij je losmaakt. Deel je gedachten met me. Want deze gesprekken zijn waar echte strategie begint.
Fijne zondag.
O.