Learn from the best pt III | Tupperware en female empowerment: Hoe ze hun voorsprong verloren
Wat merken kunnen leren van Tupperware’s gemiste kans om vrouwen wereldwijd te empoweren
Tupperware’s sterke begin: Een bron van female empowerment
Tupperware was in zijn beginjaren een lichtend voorbeeld van female empowerment. Ze boden vrouwen de kans om onafhankelijk te worden, hun eigen geld te verdienen, en zichzelf te ontwikkelen als ondernemer. Mijn moeder, als eerste zwarte distributeur van Tupperware in Nederland, gebruikte het platform om niet alleen haar eigen succes op te bouwen, maar ook om andere zwarte vrouwen te helpen opstaan en zichzelf te empoweren.
Ze bracht vrouwen samen in huiskamers, maar ook daarbuiten, waar ze niet alleen verkochten, maar elkaar steunden en aanmoedigden, over culturele en sociale verschillen heen. Tupperware gaf vrouwen de kans om te groeien, maar het merk vergat om met hen mee te groeien.
In de jaren ‘60 en ‘70 was Tupperware een voorloper op het gebied van female empowerment. Ze boden vrouwen een manier om financieel onafhankelijk te worden in een tijd waarin dit niet vanzelfsprekend was. Vrouwen konden vanuit hun eigen huiskamer een bedrijf opbouwen en, via het verkoopnetwerk, andere vrouwen empoweren.
Tupperware creëerde een hele infrastructuur rond dit model. Er waren opleidingsprogramma's, bonussen en mogelijkheden om op te klimmen van demonstratrice tot manager. Dit gaf vrouwen de kans om meer te doen dan alleen verkopen; ze konden leiders worden in hun gemeenschap. Dit model werkte, vooral omdat het vrouwen de tools gaf om zichzelf te ontwikkelen, terwijl ze hun eigen tijd en agenda bepaalden.
Tupperware kwam voort uit een tijd waarin activisme en de strijd voor vrouwenrechten al voelbaar was. Hoewel ze nooit een uitgesproken activistisch merk werden, hadden ze met hun salesmodel, waarin vrouwen de hoofdrol speelden, een uitgelezen kans om het merk te positioneren als voorloper in de emancipatie van vrouwen. Deze kracht, die al aanwezig was binnen het merk, bleef echter grotendeels onbenut.
De evolutie van de vrouw: Wat Tupperware niet zag aankomen
Rond het jaar 2000 begon de wereld te veranderen. Vrouwen waren niet langer alleen gericht op het huishouden. Ze stapten uit de huisvrouwrol en begonnen zich op andere manieren te ontwikkelen: als ondernemer, professional, of leidinggevende. De vrouw die Tupperware oorspronkelijk had aangesproken, was niet meer de enige doelgroep.
Tupperware bleef echter vasthouden aan een ouderwets beeld van de vrouw. Ze zagen niet in dat de vrouwelijke doelgroep aan het veranderen was. De parties waren nog steeds gericht op producten voor het huishouden, en de verkoopstrategieën veranderden niet mee. De focus bleef liggen op de ‘huisvrouw’, terwijl er zoveel meer te halen viel door in te spelen op de ambities van moderne vrouwen. De merkcommunicatie en producten sloten niet meer aan bij hun nieuwe levensstijl.
De moderne vrouw van nu is niet alleen een huisvrouw; ze werkt, heeft meerdere passies, richt zich op selfcare en financiële onafhankelijkheid. Terwijl dit verschuivende profiel zich al decennia ontwikkelde, bleef Tupperware hangen in een verouderd beeld. Ze zagen niet in dat vrouwen niet langer alleen thuis waren; single moms en carrièrevrouwen waren net zozeer onderdeel van hun potentiële doelgroep. Hun producten konden eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van deze vrouwen, maar dit werd niet voldoende uitgedragen.
De gemiste kans op een female-focused franchise
Wat in mijn ogen de grootste gemiste kans van Tupperware was, is dat ze de mogelijkheid hadden om een female-focused franchise te worden. Ze hadden de 3F's kunnen claimen: Female Focused Franchise. Ze hadden een wereldwijde organisatie kunnen worden, gerund door en voor vrouwen, met een sterke focus op producten die door generaties heen gebruikt konden worden. Ik hoop dat je mijn wens en geloof voelt.. zucht.
Tupperware bood vrouwen de kans om salesvaardigheden te ontwikkelen, zichzelf financieel onafhankelijk te maken, en onderdeel te zijn van een wereldwijd netwerk van vrouwelijke ondernemers. Ze maakten van deze vrouwen salesmachines en beloonden hen rijkelijk met reizen, awards en prijzen – allemaal dingen die nu, anno 2024, pas echt in de schijnwerpers staan. Het doet je toch afvragen: “hoe dan?”
Maar terwijl deze waardevolle mogelijkheden binnen handbereik lagen, sprak Tupperware zich nooit expliciet uit over hun rol in het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers.
Wat als ze dat wel hadden gedaan? Ze hadden slogans kunnen gebruiken als 'Build your business and your home' of 'Organize your business and home'. Ze hadden zich kunnen positioneren als de voorloper in female-focused business development, iets wat nu pas echt door moderne merken wordt opgepakt.
Business-party’s hadden gericht kunnen zijn op werkende vrouwen, met producten die handig zijn voor kantoor of voor onderweg.
Cultural parties hadden ingespeeld op de behoeften van vrouwen uit verschillende etnische en culturele achtergronden, zoals grote schalen voor families die samen eten, of handige opbergoplossingen voor compacte stedelijke woningen.
Thematische parties hadden in het opleidingsprogramma van de salesmensen kunnen worden opgenomen, gericht op verschillende aspecten van het leven van moderne vrouwen.
Trends in female empowerment: Hoe Tupperware een leider had kunnen blijven
De moderne vrouw van nu heeft een multipassion leven: ze runt online bedrijven, doet aan selfcare, belegt, en wordt steeds meer financieel onafhankelijk. Dit zijn trends waar merken zoals Elfin en Code-V slim op inspelen. Wat veel mensen niet beseffen, is dat Tupperware dit allemaal al onder de radar deed. Ze leerden vrouwen salesvaardigheden en gaven hen de mogelijkheid om financieel onafhankelijk te worden. Maar waar Tupperware de boot miste, was in hun communicatie: ze spraken zich nooit duidelijk uit over de rol die ze speelden in female empowerment.
In plaats van hun programma’s en successen te laten zien, bleven ze hangen in hun oude imago. Vandaag de dag zou een merk als Tupperware kunnen floreren door die rol te omarmen en zich duidelijk uit te spreken over het belang van vrouwen in het bedrijfsleven.
Wat merken vandaag kunnen leren over vrouwen en werk
Merken die zich op vrouwen richten, moeten begrijpen dat female empowerment niet statisch is. De rol van vrouwen blijft evolueren, en merken moeten met hen mee-evolueren. Vrouwen willen niet alleen gezien worden als moeders of huisvrouwen; ze willen worden erkend in alle aspecten van hun leven – als professionals, ondernemers, leiders en creatievelingen.
In 2024 is het essentieel voor merken om zich uit te spreken over vrouwelijke proposities en gerelateerde onderwerpen. Waar Tupperware de kans had om een pionier te zijn, zien we nu dat merken die zich richten op vrouwen veel terrein winnen. Merken zoals L'Oréal, Nike en Unilever hebben female empowerment-programma's ontwikkeld die vrouwen wereldwijd aanspreken. Tupperware had hier een leidende rol in kunnen spelen, door zich expliciet uit te spreken over de kracht van vrouwen en hun rol in het bedrijfsleven.
Vandaag de dag moeten merken een standpunt innemen als ze relevant willen blijven in de discussie over de rol van vrouwen in de samenleving. Het is niet genoeg om simpelweg op trends in te spelen; merken moeten leidend zijn in deze beweging.
Lessen voor moderne merken
Wees je bewust van de kracht van je doelgroep: Tupperware had goud in handen met hun netwerk van vrouwelijke salesmensen, maar ze wisten het niet volledig te benutten. Zorg ervoor dat je de kracht van je doelgroep begrijpt en gebruik dit als je grootste troef.
Verbind je merk met relevante thema’s: Female empowerment is een thema dat niet meer weg te denken is. Merken moeten zich bewust zijn van de veranderingen in de maatschappij en hun merk verbinden met onderwerpen die relevant zijn voor vrouwen van vandaag. Dat kan gaan over financiële onafhankelijkheid, balans tussen werk en privé, of leiderschap.
Spreek je uit en wees een voorloper: Merken die zich niet uitspreken over belangrijke onderwerpen voor vrouwen, lopen het risico om irrelevant te worden. Waar Tupperware zwijgzaam bleef, kunnen moderne merken juist het verschil maken door leidend te zijn in de dialoog over vrouwelijke empowerment.
Vervang oude modellen door moderne oplossingen: Het verkoopmodel van Tupperware werkte in de jaren '60, maar is inmiddels verouderd. Zorg ervoor dat je blijft innoveren, niet alleen met je producten, maar ook in je marketing, sales en communicatie. Richt je op waar de moderne vrouw is: op de werkvloer, online, en in gemeenschappen die verder reiken dan alleen de traditionele huiskamer.
Conclusie
Tupperware had de wereld kunnen leiden in female empowerment door hun franchise-model volledig toe te spitsen op vrouwen wereldwijd. Ze hadden voorloper kunnen zijn in het helpen van vrouwen om financieel onafhankelijk te worden en hun eigen bedrijven te runnen. Het missen van deze kans toont het belang van het hebben van een duidelijke visie die aansluit bij de maatschappelijke veranderingen. Vrouwelijke empowerment is geen trend; het is een blijvend thema dat merken zouden moeten omarmen als kern van hun strategie. Door samen te werken met vrouwen en hen te ondersteunen, kunnen merken een impact maken op zowel hun business als de samenleving.
Afsluiting
Dit artikel is artikel 3 en onderdeel van de serie ‘Learned from the best’, waarin ik iconische merken dissecteer om waardevolle lessen te trekken voor moderne merken. Lees deel 1 en 2 hier, en blijf volgen voor de aankomende artikelen:
Deel 4: Innovatie zonder segmentatie: Waarom Tupperware faalde met hun producten.
Deel 5: De abonnementskans die Tupperware heeft gemist.
Deel 6: Branding zonder purpose – Hoe Tupperware zijn rebranding faalde.
Deel 7: Sustainability en innovatie – Wat Tupperware vergeten was te benadrukken.
Deel 8: Samenwerkingen die ze nooit hebben gedaan – Wat als Tupperware met Marie Kondo hadden samengewerkt?